Zdravotné sestry a pôrodné asistentky žiadajú od vlády väčšiu podporu

19.04.2008 Poprad

Poprad/Prešov 19. apríla (TASR) – Prijatím šiestich uznesení, ktoré budú adresovať ako výzvu jednotlivým ministerstvám a vláde, sa dnes v Poprade skončil snem Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek.
Delegátky 62 regionálnych komôr v nich žiadajú Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR, aby do návrhu vyhlášky o minimálnych požiadavkách na personálne zabezpečenie a materiálno - technické vybavenie zdravotníckych zariadení, boli zapracované ich pripomienky, ktoré budú podľa nich garantovať bezpečnosť, dostupnosť a kvalitu zdravotnej a ošetrovateľskej starostlivosti. Rovnako požiadali ministerstvo, aby zriadilo odbor ošetrovateľstva a zaradilo ho do svojej organizačnej štruktúry.
\"Obrátime sa na vládu so žiadosťou o podporu vzdelávacieho procesu formou regulácie poplatkov za vysokoškolské štúdium. Povolanie zdravotnej sestry či pôrodnej asistentky si vyžaduje sústavné vzdelávanie. Preto chceme získať finančnú podporu, aby sme všetky náklady nemuseli znášať sami, \" uviedla pre TASR prezidentka komory Mária Lévyová. Komora navrhne vláde aj zrušenie ročnej praxe ako podmienky prijatia na druhý stupeň vysokoškolského štúdia v zdravotníckych študijných odboroch, ktorá je podľa Lévyovej diskriminačná.
Problémy súvisiace s nedostatkom sestier v zdravotníctve by podľa záverov snemu pomohlo riešiť vypracovanie novely zákona o verejnej službe, ktorá by opätovne zaradila do tejto právnej normy odmeňovanie sestier a pôrodných asistentiek.
 

Vyberte región